Outdoor cooking

Dutch ovens

De Dutch oven is echt een must-have voor iedere kookliefhebber. Houd jij ervan om op zondag uren in de keuken te staan en een heerlijke stoofmaaltijd klaar te maken? Of vind je het leuk om in de zomer met vrienden en familie rond het kampvuur te genieten van een broodje pulled pork? Met de Dutch oven maak jij de lekkerste gerechten in een handomdraai. Het fijne aan een Dutch oven pan is dat je hem op zoveel verschillende manieren kunt gebruiken. Je kan hem gebruiken als koekenpan, maar ook als oven of braadpan. Een ding is in ieder geval zeker, met een Dutch oven is kookplezier gegarandeerd! Wil jij een Dutch oven kopen? Lees dan vooral even verder!

Oorsprong

Dutch ovens worden al jaren met veel liefde gebruikt om mee te koken en braden. Al in de 17e eeuw werden de Dutch ovens door Nederlanders geproduceerd. Ze maakten deze pannen door gietijzer in  zandmallen te gieten. Veel Nederlanders gebruikten de Dutch ovens op dagelijkse basis om de meest uiteenlopende gerechten in te bereiden. Na verloop van tijd zag een Nederlandse handelaar een kans om de Dutch ovens naar Amerika te transporteren. Hij verkocht de pannen daar aan Nederlandse immigranten zodat zij, ook al waren ze ver van hun thuisland, toch konden genieten van de Nederlandse traditionele keuken. Niet alleen de Nederlanders zagen de voordelen van het gebruik van een Dutch ovens. Al snel werd de Dutch oven pan erg populair, mede door de eigenschap dat je hem zowel voor koken als bakken kunt gebruiken. Wereldwijd groeide de vraag naar de Dutch ovens en momenteel worden ze in verschillende landen gemaakt. Je kan tegenwoordig overal ter wereld een Dutch oven kopen. Bekijk ook eens deze pagina over de Dutch oven en wie weet kom jij wel een heerlijk recept tegen die jij met je Dutch oven kunt maken.

Veelzijdigheid

In de loop der tijd werd de Dutch oven aangepast zodat de pan nog veelzijdiger werd. Er werden pootjes onder de pan gezet zodat je hem ook op open vuur kunt gebruiken en boven op de pan kwam een rand om kolen in te leggen. Door kolen op de deksel te leggen, komt de hitte van boven en onder en krijgt de Dutch oven direct een ovenfunctie. Doordat de meeste Dutch ovens voorzien zijn van een hengsel, kan je een Dutch oven met een driepoot gebruiken. De Dutch oven met driepoot kun je vervolgens boven open vuur hangen. Bij Stove and Grill kun je de Dutch oven met driepoot als compleet pakket kopen waardoor jij direct optimaal gebruik kunt maken van je Dutch oven pan.

Dutch ovens van verschillende merken

Aangezien Dutch ovens over de hele wereld zeer geliefd zijn, wordt de pan door meerdere merken gemaakt. Wanneer je van plan bent om een Dutch oven te kopen, ben je bij StoveandGrill.nl aan het juiste adres. Wij bieden in ons assortiment Dutch ovens aan van de merken BonFire, Petromax en Valhal Outdoor. Al deze Dutch ovens beschikken over veelal dezelfde eigenschappen. Ze worden gemaakt van gietijzer, je kan ze op verschillende warmtebronnen gebruiken en ze zijn multifunctioneel. Wist je dat je de deksel van een Dutch oven ook als pan kunt gebruiken? Dat is de reden waarom ook de deksel van bijvoorbeeld de Dutch oven FT4.5 van Petromax voorzien is van pootjes. Wanneer je de deksel omgedraaid op de kolen legt, kan je deze door de handig geplaatste pootjes gebruiken als koekenpan. Alle Dutch ovens kun je dus gebruiken als bakpan, braadpan, koekenpan en zelfs als oven. Hiervoor kun je bovenop de deksel hete kolen plaatsen. Zo creëer je een hete luchtstroom van zowel de boven- als onderkant van de pan waardoor de inhoud geleidelijk warm wordt.

Gietijzeren pan

De Dutch oven is gemaakt van gietijzer. Gietijzer is een materiaal dat vele voordelen met zich meebrengt tijdens het koken. Het duurt even voordat een gietijzeren pan is opgewarmd, maar als hij dan eenmaal warm is houd hij zijn warmte goed vast. Vandaar dat de Dutch ovens juist zo geschikt zijn als braadpan. Met enig onderhoud gaat het gietijzer jaren lang mee. Koop jij een Dutch oven? Dan weet je dat jij voor de rest van je leven een pan hebt waarmee je de lekkerste gerechten kunt bereiden. Pas wel op dat je de pan niet laat vallen. Gietijzer is erg broos waardoor de pan snel kan breken als deze op de grond valt. Ook met grote temperatuurverschillen moet je erg oppassen. Wacht daarom altijd tot de pan is afgekoeld voordat je hem uit de oven haalt of wilt afwassen. Door veelvuldig gebruik met voldoende olie zal er op den duur een natuurlijke antiaanbaklaag in de pan ontstaan. Wij adviseren daarom ook om de pan met heet water af te spoelen en geen gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen. Op die manier behoud je de antiaanbaklaag en kun jij optimaal gebruik maken van de pan.

Dutch ovens onderhouden

Aangezien gietijzer een broos materiaal is, is het belangrijk dat je de pan goed onderhoud. Zodra je een Dutch oven koopt, is hij al behandeld met speciale olie. Het enige wat jij nog moet doen voordat je de pan gaat gebruiken, is hem twee uur in de oven op 180°C plaatsen. Op die manier kan alle overtollige olie verdampen en is je pan klaar voor gebruik. Om ervoor te zorgen dat de natuurlijke antiaanbaklaag in je Dutch oven in goede conditie is, is het belangrijk om de eerste paar keer geen zure voedingswaren in de pan te bereiden. Na veelvuldig gebruik zal de olie die je telkens gebruikt in de pan de antiaanbaklaag versterken waardoor de zuurgraden uit de voedingswaarden de pan niet kunnen beschadigen. Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om de hele pan in te vetten met olie. Ook de buitenkant en de deksel. Op die manier zorg je ervoor dat het gietijzer in optimale conditie blijft en je hem nog lang kunt gebruiken. Onze Dutch ovens worden geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing waarin precies staat aangegeven wat jij moet doen om de pan te onderhouden. Bij goed onderhoud gaat de Dutch oven een leven lang mee!

Lees meer