Outdoor cooking

Envirofit

Envirofit

Envirofit is een duurzame non-profit organisatie die klein begonnen is, maar al snel is uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming. Ze zijn begonnen vanuit het idee dat de ontwikkeling van kooktechnieken voor mensen op extreem energiearme plekken (met name derdewereldlanden) anders moest kunnen: duurzamer en energiearmer. Hierop kwam Envirofit met een productlijn die vasthield aan de traditionele manier van koken, maar dan verbeterd. Deze productlijn is ontworpen in samenwerking met de afdeling Energy Conversion Laboratory van de Colorado State University en Shell Foundation. Duurzaamheid, kwaliteit, toepasbaarheid en design komen samen in deze lijn.

Rocket stove principe

De Envirofit producten zijn gebaseerd op het ‘rocket stove’ principe. Dit is gebaseerd op de optimale verhouding tussen vuurkamer en vuuruitlaat. Door de juiste zuurstoftoevoer en de rookterugslagring in de vuuruitlaat die schadelijke rook en gassen terug reflecteert het vuur in is het systeem bijna rookloos wanneer het vuur in de stove brandt. Door isolatie (isolatiemateriaal of luchtschotten) kunnen deze stoves een warmteafgifte van meer dan 3 kW bereiken. Dit unieke design zorgt ervoor dat de Envirofit grills en stoves veel minder energie verbruiken dan reguliere grills en stoves.

SMAAART model

Envirofit werkt volgens het SMAAART 360 model. Adoption, Affordability en Access (ook wel goedkeuring, betaalbaarheid en toegang) staan hierbij voorop. Dit houdt in dat de de stoves ontworpen worden om te voldoen aan de wensen van de klant, dat de stoves uitgebreid getest worden voordat ze bij de klant komen en dat het ontwerpteam en het onderzoeksteam een brede samenwerking hebben om de ontwerpen te blijven ontwikkelen. En natuurlijk dat de producten betaalbaar moeten blijven.

Duurzame projecten

Naast de ontwikkeling van deze duurzame kooktechnieken werkt Envirofit ook mee aan verschillende andere duurzame projecten. Zo werken ze samen met kleine bedrijven, kleine boeren en vrouwengroepen om duurzame lokale kookstove bedrijven op te zetten. Ook hebben ze in samenwerking met de President van Honduras een stove ontworpen speciaal voor Honduras waardoor het leven van 1.5 miljoen mensen verbeterd kon worden en er een lokale markt ontstaan is voor kookstove productie voor Latijns Amerika.

Besparing

Door het gebruik van een Envirofit stove kan het brandstofgebruik tot 60% vermindert worden. Dit kan gezin in een derdewereldland 2 maanden in tijd besparen voor het verzamelen van hout/brandstof of hun jaarlijks inkomen verhogen met 15%  doordat ze geen brandstof meer hoeven te kopen. Daarnaast kan het ook veel doden voorkomen doordat er nauwelijks rook van de systemen afkomt. Hierdoor word vervuiling van de lucht voorkomen en ademen de kokers veel minder gevaarlijke stoffen in.

Rustieke gezelligheid

Doordat de Envirofit stoves en grills ontworpen zijn voor gebruik in een energiearme omgeving zijn ze ook ideaal voor gebruik op kampeervakanties en bergtochten. Er is erg weinig brandstof nodig om de stove warm te krijgen en warm te houden. Niet alleen voor kampeervakanties en bergtochten is de Envirofit erg geschikt. Ook voor barbecues en zomerse avonden van buiten koken is Envirofit perfect. Hij geeft je dat unieke rustieke gevoel van het buitenleven op. Gezellig samenzijn wordt gecombineerd met milieubewust koken én een prachtig design.

Lees meer