Outdoor cooking

Hout kloven

Maak vuur maken leuk

Stikkan zorgt ervoor dat u op een eenvoudige en veilige manier een comfortabel vuur kunt laten branden. Het merk produceert de Stikkan houtklover en de Flamman pook/blaaspijp. Met deze twee items krijgt u op efficiënte wijze gegarandeerd een goed vuur, zonder veel krachtinspanning. Met Stikkan wordt vuur maken leuk!

Stikkan

Met de Stikkan houtklover kunt u zonder veel krachtinspanning uw houtkloven. De Stikkan is een efficiënte houtklover van hoogwaardige Zweedse kwaliteit. Met de Stikkan houtklover kunt u snel en vooral veilig aanmaakhout maken voor uw kachel, vuurkorf of openhaard. Bevestig de houtklover aan een muur in bijvoorbeeld uw houtopslagplek of bij uw vuurkorf in de buurt, en u heeft altijd het ideale formaat aanmaakblok. U heeft met de Stikkan niet langer het grote risico op letsel, zoals bij houtkloven met een bijl wel het geval is.

Wanneer u hout wilt kloven, plaatst u een stuk hout verticaal op het trappetje en haalt u de hendel over. Door de combinatie van een scherp mes en de hefboomwerking van de klover, is het mogelijk om snel en veilig kleinere aanmaakblokken te maken. De hefboomwerking doet het ‘zware’ werk.  

Flamman

De Flamman pook/blaaspijp is onmisbaar bij het stoken van een comfortabel vuur. Met deze robuuste pook kunt u uw vuur opnieuw aanwakkeren. Ook dient de pook als blaaspijp, om een krachtige luchtstroom op gang te brengen bij het vuur in uw haard, kachel, kampvuur of grill. Door het Scandinavische design is de pook/blaaspijp een echt sieraad bij uw vuurplaats.

De pook maakt het aanmaken van een vuur een stuk eenvoudiger. Met de pook/blaaspijp kunt u doelgericht en gedoseerd het smeulende vuur weer aankrijgen. Er zal geen as in het rond vliegen, zoals dit wel het geval is met het wapperen van een krant.

De geschiedenis

De geschiedenis van de Stikkan begon al in de vroege jaren ’80. Toen de uitvinder van de Stikkan, Tormod Lie, thuis kwam na een reis in het buitenland klaagde zijn vrouw dat ze veel moeite had met het aankrijgen van de stove. De winters in Noorweegse bergen zijn ijskoud, waardoor dit probleem moest worden opgelost. Lie was ingenieur en hij besteedde veel tijd aan een oplossing hiervoor. Hij wilde dat zijn vrouw gemakkelijk en veilig aanmaakhout kon maken, zonder het gebruik van een gevaarlijke hakbijl. Daarom bedacht Lie de Stikkan. In 1982 werd hij hiervoor beloond met een patent door de Norwegian Industrial Property Office (NIPO). Tegenwoordig wordt Stikkan geproduceerd in Zweden en wordt het product in meer dan 20 landen verkocht. 

Lees meer