Outdoor cooking

Hout kloven

Binnen genieten van je houtkachel of buiten rond het kampvuur zitten met vrienden is hartstikke gezellig. Maar voor het zover is, staat je eerst nog een klus te wachten: hout kloven. Een klus die misschien niet voor iedereen is weggelegd en het kan je behoorlijk lastig gemaakt worden door bijvoorbeeld een botte bijl. Hout kloven hoeft niet moeilijk en vervelend te zijn met de Stikkan Houtklover! Stikkan zorgt ervoor dat je op een eenvoudige en veilige manier een comfortabel vuur kunt laten branden. Het merk produceert de Stikkan houtklover en de Flamman pook/blaaspijp. Met deze twee items krijg je op efficiënte wijze gegarandeerd een goed vuur, zonder veel krachtinspanning. Met Stikkan wordt vuur maken leuk!

Stikkan

Met de Stikkan houtklover kun je zonder veel krachtinspanning jouw hout kloven. De Stikkan is een efficiënte houtklover van hoogwaardige Zweedse kwaliteit. Met de Stikkan houtklover kun je snel en vooral veilig aanmaakhout maken voor jouw kachel, vuurkorf of open haard. Bevestig de houtklover aan een muur in bijvoorbeeld je hout opslagplek of bij de vuurkorf in de buurt en je hebt altijd het ideale formaat aanmaakblok. Je hebt met de Stikkan niet langer het grote risico op letsel, zoals bij hout kloven met een bijl wel het geval is. Wanneer je hout wilt kloven, plaats je een stuk hout verticaal op het trappetje en haal je de hendel over. Door de combinatie van een scherp mes en de hefboomwerking van de klover, is het mogelijk om snel en veilig kleinere aanmaakblokken te maken. De hefboomwerking doet het ‘zware’ werk.

Flamman

De Flamman pook/blaaspijp is onmisbaar bij het stoken van een comfortabel vuur. Met deze robuuste pook kun je je vuur opnieuw aanwakkeren. Ook dient de pook als blaaspijp, om een krachtige luchtstroom op gang te brengen bij het vuur in jouw haard, kachel, kampvuur of grill. Door het Scandinavische design is de pook/blaaspijp een echt sieraad bij jouw vuurplaats. De pook maakt het aanmaken van vuur een stuk eenvoudiger. Met de pook/blaaspijp kun je doelgericht en gedoseerd het smeulende vuur weer aan krijgen. Er zal geen as in het rond vliegen, zoals dit wel het geval is met het wapperen van een krant.

De geschiedenis

De geschiedenis van de Stikkan begon al in de vroege jaren ’80. Toen de uitvinder van de Stikkan, Tormod Lie, thuis kwam na een reis in het buitenland klaagde zijn vrouw dat ze veel moeite had met het aanmaken van de stove. De winters in de Noorweegse bergen zijn ijskoud, waardoor dit probleem moest worden opgelost. Lie was ingenieur en hij besteedde veel tijd aan een oplossing hiervoor. Hij wilde dat zijn vrouw gemakkelijk en veilig aanmaakhout kon maken, zonder het gebruik van een gevaarlijke hakbijl. Daarom bedacht Lie de Stikkan. In 1982 werd hij hiervoor beloond met een patent door de Norwegian Industrial Property Office (NIPO). Tegenwoordig wordt Stikkan geproduceerd in Zweden en wordt het product in meer dan 20 landen verkocht.

Lees meer